2024

Elektromos autó pályázat , állami támogatással!

2024. január 5-én a Széchenyi Terv Plusz keretében hazai gazdasági társaságok számára jelent meg tisztán elektromos személygépkocsik és kisteherautók vagy kisbuszok vásárlásának támogatására „Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” címmel pályázati felhívás.

 A 30 milliárd forintos keretösszegből vissza nem térítendő támogatás igényelhető autónként 2,8-4 millió forint összegben. A pályázati kiírás tervezetet előzetesen társadalmi vitára bocsátották, aminek során sok észrevétel érkezett. Ezek egy részét pontosítás vagy módosítás formájában a végleges kiírásba is beépítették. A két legfontosabb újdonság, hogy az egyéni vállalkozók esetén kikerült a két fős foglalkoztatotti minimum, illetve hogy a kiírás lízing esetén nem nevezi meg a zárt végű lízinget egyetlen lehetséges megoldásként, így elméletben akár nyílt végű lízing igénybevételére is lehetőség nyílik. Ezen a ponton azonban vannak még tisztázatlan kérdések. Remélhetőleg a februári indulásig ezek is tisztázásra kerülnek.

Magyarországon székhellyel vagy magyar fiókteleppel rendelkező európai gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni cégek vagy egyéni vállalkozók, amennyiben legkésőbb 2021 végéig bejegyezték, tevékenységeik között nem szerepel a gépjárműkölcsönzés vagy gépjármű-kereskedelem, valamint taxis egyéni vállalkozók vagy egyéni cégek esetén a taxis tevékenységet legkésőbb 2023 december 1-ig bejegyezték. A jármű nettó ára nem lehet magasabb, mint a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének nettó árbevétele, vagy egyéni vállalkozó esetén a bevétele.

Az alkalmazotti létszámtól függ. 9 alkalmazottig egy autóra, 10-49 főig 5 autóra, 50-249 alkalmazott esetén 10 db, 250 főtől maximum 16 járműre lehet pályázni.

Egy pályázó 2,8 és 64 millió forint közötti összegre nyújthat be pályázatot.

A jármű nettó vételárától, a bruttó akkumulátor kapacitástól, valamint attól függ, hogy személyautóra vagy teherautóra szeretnénk pályázni.

Kérdése lenne?
Keressen minket bizalommal!

Itt talál minket!